Nieuws en media


Speelfilm 'Mijn Masker Af - de klas van juf Bo'

Verwacht: november 2022

Wat hebben we een fantastische week achter de rug. De opnames van de online- / speelfilm Mijn Masker Af - de klas van juf Bo zitten er op. Gewerkt met een diverse groep jongeren (en volwassenen) uit heel Nederland, die elkaar vooraf niet kenden, maar die zowel in hun personage alsook persoonlijk geraakt werden door elkaars verhalen. Volwassenen hoeven helemaal niet te bedenken wat goed is voor jongeren. Volwassenen hoeven alleen maar mogelijk te maken dat ze in gesprek gaan met elkaar. Ook over moeilijk bespreekbare thema's. Want deze jogneren bewijzen maar weer eens dat het juist fijn is om samen met leeftijdgenoten hierover te praten en te ervaren dat ze niet 'de enige' zijn. In de film worden verschillende verliesthema's belicht, en hoe verschillend jongeren hiermee omgaan. Daarnaast gaat het ook over de discussie wie verantwoordelijk is om lastige thema's te bespreken: school, directeur, individuele leerkrachten, ouders, grotere instanties? Zoals ook in de 'echte' gastlessen was er opluchting, respect en verbinding bij deze diverse groep jongeren. En ook bij de volwassen die de rol van leerkracht, ouder en directeur speelden. Wij zijn enorm trots!!!

Kijktips najaar 2020

 

Eind oktober ging de documentaire 'Waarom bleef je niet voor mij?' van Milou Gevers in première. Vier kinderen zitten nog maar op de basisschool als hun vader zelfmoord pleegt. Hoe gaan zij om met dit verlies? Documentairemaker Milou Gevers die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen. Door de directe vragen laten de kinderen zich van hun meest kwetsbare kant zien. De obstakels die de kinderen moeten overwinnen worden verbeeld als een reis door een landschap, geanimeerd met stop-motion. De film toont dat deze kinderen niet simpelweg slachtoffers zijn, maar een enorme veerkracht bezitten.

 

In diezelfde week besteedde het BNNVARA 'Make Holland Great Again' aandacht aan jongeren en depressie. Presentator Sahil en zijn team belichten in hun programma aandacht aan 'onzichtbare' problemen in ons land. In een 'depressiesessie' bespraken een aantal jongeren én muzikant Typhoon hun ervaringen.

 

Kijk beide programma's terug online (klik op de titel om direct naar de aflevering te gaan):

Waarom bleef je niet voor mij?

Make Holland Great Again


Tessy in 'Ik mis je'

                                                                                         24 oktober 2020

‘Mijn moeder wilde het niet hebben over afscheid nemen,’ vertelt 
Tessy Coopmans
. Tessy’s moeder is 53 als ze hoort dat ze longkanker heeft en niet meer beter wordt. Ze is gescheiden en maakt zich zorgen over Tessy en haar broer die zonder haar verder moeten. Toch doet ze net alsof ze niet doodgaat, terwijl iedereen om haar heen ziet dat dat staat te gebeuren. Voor Tessy is dat loodzwaar.'

 


Gemeente Horst aan de Maas steunt Mijn Masker Af

                                                                                                   30 juni 2020

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een plan om een structurele samenwerking met het middelbaar onderwijs in Horst aan de Maas op te zetten. Door consequent gastlessen in te zetten, docenten hierbij te betrekken en (zorg)professionals extra training te bieden, creëren we gezamenlijk een veilige omgeving voor jongeren om zichzelf te zijn en te praten over wat ze meemaken. Dat doen we niet alleen; Citaverde College in Hegelsom en Dendron College in Horst werken natuurlijk hieraan mee.

 

Daarnaast hebben we de afgelopen weken veel steun uit andere hoeken ontvangen. Rotaryclub Horst aan de Maas zal de komende drie jaar € 1500,- per jaar bijdragen aan dit project. Daarnaast hebben wethouders Roy Bouten en Thijs Kuipers vanochtend hun steun toegezegd; ook de Gemeente Horst aan de Maas gaat ons de komende drie jaar steunen met €2500,- per jaar. We zijn beide organisaties dankbaar voor hun steun: op deze manier komen de structurele gastlessen incl. ondersteuning steeds dichterbij. We zijn er nog niet helemaal - mocht u of een organisatie in uw omgeving ons kunnen helpen, neem dan gerust contact op via info@mijnmaskeraf.com.




Presentatie duo-boek Ik voel ik voel, wat jij niet ziet

28 november 2019

 

Op zondag 1 december vindt de presentatie plaats van het duo-boek Ik voel ik voel, wat jij niet ziet. Aafke Verbeek en Gertie Mooren stelden twee boeken samen, over verlies, rouw, pesten en andere moeilijke situaties die kinderen kunnen mee maken.

 

In het ene boek vertellen jonge kinderen hun eigen verhaal, de situatie die zij meemaakten en hoe zij (en hun omgeving) hiermee omgingen. In het tweede boek zijn deze onderwerpen vertaald naar nieuwe sprookjes. Want ook prinsen en prinsessen maken wel eens moeilijke dingen mee! In dit boek worden ook tips gegeven om het gesprek met kinderen aan te gaan. Praten over de moeilijke ervaringen helpt, ook op jonge leeftijd. 

 

De boekpresentatie vindt plaats in De Pit in Overloon. Ook de jongerengroep en het bestuur van Stichting Mijn Masker Af zijn hier natuurlijk bij aanwezig. Als kersverse ambassadeur zal Emile Roemer het eerste exemplaar in ontvangst nemen, in gezelschap van onder meer de jonge schrijvers en hun familie.

 

De boeken zijn te koop via www.gertiemooren.nl en ook na elke presentatie (zie agenda)


Emile Roemer wordt ambassadeur van Mijn Masker Af

 

                       1 november 2019

 

Burgemeester Emile Roemer enthousiast over het vervolg van ‘Ik zet mijn masker af’

 

‘’Dit heeft me enorm geraakt", Emile Roemer, Burgemeester Heerlen.

 

In 2014 kwam het boek ‘Ik zet mijn masker af’ uit, een verhalenbundel waar 20 jongeren tussen de 14 en 25 jaar vertelden hoe zij zelf, na het overlijden van een dierbare, overleefden. Een boek dat jongeren, maar ook anderen helpt om verlies bespreekbaar te maken. 

 

Emilie Roemer: ’Het kwam onder mijn aandacht doordat mijn oud-buurmeisje vertelde dat ook zij haar verlieservaring had opgeschreven. ‘Haar verhaal, maar ook dat van de andere jongeren, heeft me enorm geraakt.’

 

Nu, 5 jaar later, is er een vervolg geschreven in de vorm van het duoboek: ‘Ik voel, ik voel wat jij niet ziet…’.

 

In het eerste deel ‘Verhalen van gewone kinderen’, komen twintig kinderen (tussen 8-15 jaar) zelf aan het woord. Gewone kinderen, die wel allemaal iets ergs hebben meegemaakt, zoals echtscheiding, ziekte, overlijden, zelfdoding, pesten, mishandeling, verhuizen, vluchten etc. Zij vertellen zelf hoe zij hiermee omgingen.

 

In het besef dat deze ervaringsverhalen niet altijd ‘zomaar’ in een klas met jonge kinderen verteld kunnen worden, vertaalden we de ervaringsverhalen naar sprookjesverhalen. Het werd een apart boek met dezelfde titel, maar met ondertitel: ‘Verhalen van gewone prinsen en prinsessen’, want ook prinsen en prinsessen maken nare situaties mee…

 

 De ervaringsverhalen van de kinderen én de sprookjesverhalen tezamen met ‘In gesprek’ -vragen, zullen de lezer een handreiking bieden om situaties die eerder moeilijk bespreekbaar waren nu wél bespreekbaar te maken. In de hoop dat iedereen na het (voor)lezen zal zeggen: ‘Ik zie, ik zie, wat jij voelt.’

 

Gertie Mooren, verliestherapeut, mede-bedenker en bestuurslid van stichting Mijn Masker Af vertelt: “Kinderen hebben zoveel te vertellen. Daar komen we echter pas achter wanneer we tijd nemen om écht naar hen te luisteren”. Emile Roemer; ‘Iedereen maakt verlies mee, maar de vraag is hoe ga je er mee om? Hoe gaan jongeren er mee om? Of hoe ga je dan met de jongeren om?’ Gertie: “om erachter te komen hoe een kind zich van binnen voelt en wat het denkt, is het nodig dat volwassenen in zijn omgeving zelf open en eerlijk zijn over gevoelens die iedereen op de hele wereld heeft. En over gevoelens en gedachten die je kunt hebben wanneer er iets ergs in je leven gebeurt. Ook vaders, moeders, meesters, juffen, de koning en de koningin, iedereen heeft gevoelens! Alleen kan iedereen andere gevoelens hebben en gaat iedereen hier anders mee om.

Gevoelens leren uiten is niet iets dat je op school geleerd krijgt. En ook leerkrachten leren het niet of slechts minimaal in hun opleiding. Mensen zijn onwetend en zodoende doet iedereen maar wat bij hem of haar past. Dan kan het zijn dat iemand zegt dat het nu maar eens ‘over’ moet zijn of dat een kind het verdriet ‘gebruikt’ om aandacht te krijgen. Vaak gevolgd door goed bedoelde adviezen, die helaas niet helpend blijken te zijn”. 

 

Aafke Meijer, orthopedagoog, praatjuf en kindhulpverlener heeft de ervaringsverhalen van de jongeren vertaald naar sprookjes. 

Aafke: “Ik kwam op het idee om Gertie te benaderen toen ik als praatjuf op zoek was naar een buddy voor een meisje op een basisschool van wie haar vader overleden was. Iemand die hetzelfde had meegemaakt en die haar goed zou snappen. Ik heb veel gezocht en uiteindelijk ook gevraagd of Stichting Mijn Masker Af iets voor dat meisje kon betekenen. Door de afstand en leeftijd (11 jaar) bleek dat niet te kunnen. Ik was verbaasd dat er zo weinig aanbod was voor kinderen van de basisschoolleeftijd, terwijl zij ook veel meemaken. En er ook naar hen geluisterd zou moeten worden en ook zij moeten geholpen worden in zulke moeilijke situaties in hun leven."

"Wij merken dat er vaak wordt gedacht, ach ze zijn jong die krijgen niks mee, of ze snappen het toch nog niet. Ook horen we regelmatig van leerkrachten of volwassenen dat het goed gaat met het kind, want ze merken niks aan hem of haar. De vraag is dan altijd... Heb je dat ook aan het kind zelf gevraagd? En geef je bij een overdracht naar het volgende leerjaar ook door wat er allemaal speelt bij de kinderen? Weet je wat er speelt bij de kinderen? Heb je gesprekjes met kinderen. Als praatjuf heb ik mogen ervaren hoe fijn kinderen het vinden om even te kunnen kletsen over wat er in de overvolle kopjes om gaat en dat ze daardoor weer ruimte krijgen voor sommetjes in hun hoofd.

 

Daardoor ontstond de missie dat er ook iets voor jonge kinderen moest komen. Ik heb toen Gertie gevraagd hoe zij daarover dacht; zij was gelijk enthousiast. Door een hele fijne samenwerking is zo uiteindelijk het duoboek ontstaan. Mijn wens is dat er ook buddy’s komen voor jonge kinderen. Jongeren en kinderen die elkaar begrijpen en kunnen helpen doordat ze hetzelfde mee hebben gemaakt...ook meer richting het noorden van Nederland”. 

 

Jasper Coenen, voorzitter Stichting Mijn Masker af en ervaringsdeskundige:

“Vijf jaar geleden heb ik mijn verhaal opgeschreven. Ik heb hierdoor mijn heftige jeugdervaringen uiteindelijk in iets positief kunnen omzetten. Ik help nu andere jongeren om ook hun masker af te zetten. Het opschrijven van mijn verhaal toen heeft ervoor gezorgd dat we, onder leiding van Gertie, met jongeren gastcollega’s, workshops en lezingen hebben ontwikkeld. Samen met een groep jongeren gaan we naar scholen waar we met onze verhalen andere jongeren helpen hun masker af te zetten.

Ik weet zeker dat, als er vroeger ruimte was geweest voor mijn gevoelens en kwetsbaarheid, mijn jeugd er anders uit had gezien. Maar het is fijn dat deze nare ervaringen niet voor niets zijn geweest. Ik zet me nu in om andere “Jaspers” te helpen en draag ook als voorzitter van de stichting mijn steentje bij aan deze beweging!"

 

Emile Roemer: “als leerkracht heb ik ook ernstig verlies in de klas mee gemaakt. Wat doe je dan? Ik ben blij met dit duoboek omdat ze leerkrachten, volwassenen, ouders en de kinderen zelf, enorm kunnen helpen. Het helpt in de verspreiding van kennis en creëert ruimte voor kinderen om hun gevoelens bespreekbaar te maken.

 

Meer weten over de boeken of de activiteiten van de stichting? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier op deze site, of via info @ mijnmaskeraf.com (zonder spaties). 


'Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet... '                                                      door: Aafke Meijer & Gertie Mooren                                                             Illustraties: Lisa v.d. Beuken

Op 1 december komt het duoboek 'Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet' uit.

In het ene boek 'Verhalen van gewone kinderen', staan twintig verhalen van kinderen (8-15) die allemaal iets ergs hebben meegemaakt. Zij vertellen hoe zij hiermee omgingen. 

Omdat de echte verhalen soms erg heftig zijn, zijn alle thema's vertaald naar sprookjes-verhalen. Dit boek heet dan ook: 'Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet. Verhalen van gewone prinsen en prinsessen.' Dit boek is een (voor)leesboek, aangevuld met 'in gesprek' vragen, zodat iedereen ook met jonge kinderen over lastige onderwerpen in gesprek kan gaan


                                  De boeken zijn vanaf 1 december 2019 tegelijk en/ of afzonderlijk te bestellen via: www.gertiemooren.nl


Mijn Masker Af wint de Noorderlichtprijs!!!

                                     4 oktober 2019

De jongerengroep Mijn masker af heeft de Noorderlicht Prijs 2019 gewonnen. Gertie Mooren en Jasper Coenen namen op 4 oktober de prijs in ontvangst tijdens het 5e Nationale Congres voor Hospicezorg, in De Reehorst in Ede.

Jongerengroep Mijn masker af bestaat uit zo’n 30 jongeren tussen 10 en 30 jaar. Zij hebben allemaal een lief iemand verloren door de dood. De missie van Mijn masker af is: ziekte en dood bespreekbaar maken. Ze doen dat onder meer door gastlessen te geven op scholen, presentaties te geven aan ouders en hulpverleners of via social media. 'Daarmee zetten wij ons masker af en sporen anderen aan dit ook te doen', zei Gertie Mooren tijdens de uitreiking. 'Jongeren van wie een lief iemand ziek is, voelen zich vaak anders dan leeftijdgenoten, maar stoppen hun gevoelens weg, omdat ze geen aandachtvrager willen zijn. Het maakt echter eenzaam wanneer ze er niet over praten of wanneer anderen er niet naar vragen. Vandaar ‘Mijn masker af’.'

Enkele dagen voor de prijsuitreiking is de jongerengroep een officiële stichting geworden. Het geldbedrag dat bij de Noorderlicht Prijs hoort, besteedt de verse stichting aan het duo-boek ‘Ik voel ik voel wat jij niet ziet’. In dit duo-boek staan enerzijds verhalen van jonge kinderen over verliessituaties, anderzijds bevat het sprookjesverhalen met thema’s als overlijden, echtscheiding, suïcide, ziekte, pesten en mishandeling, waarin prinsen, prinsessen, koningen, koninginnen en ridders de hoofdrol spelen.


Brief aan docenten

                                                                            Februari 2019

 

Beste docent,

 

'Normaal gesproken moeten we de hele dag naar jullie luisteren. Nu hopen we dat je door het lezen van deze brief een paar minuten naar ons ons wilt luisteren...'

 

Zo begint de brief aan docenten die jongerengroep Mijn masker af schreef namens alle kinderen/ jongeren van wie een vader, moeder, broertje, zusje of ander belangrijk iemand is overleden. We vragen in deze brief om begrip voor deze situatie. 

De brief is via onderstaande link gratis te downloaden en vrij om door te sturen naar ieder die hem kan gebruiken.

 

https://www.gertiemooren.nl/files/media/brief-aan-docenten.pdf 

 

We weten dat er nog veel meer jongeren zijn die zich ook niet lekker in hun vel zitten. Wij doen niet aan leedconcurrentie: elk verlies is even erg. Ieder weegt zijn/ haar eigen leed het zwaarst.

Vandaar hieronder soortgelijke brief aan docenten namens jongeren met elke vorm van verlies. 

 

https://www.gertiemooren.nl/files/media/brief-aan-docenten-2.pdf 

 

P.S. Voor kinderen / jongeren in echtscheidingssituaties is er een eigen platform: Villa Pinedo.

Zij hebben brieven (o.a. aan leerkrachten) speciaal geschreven door kinderen/ jongeren van gescheiden ouders.




 

       'The Measure of Love is Loss'

                      6 november 2017

 

Vol trots kunnen we vertellen dat het boek 'THE MEASURE OF LOVE IS LOSS' uit is!
50 jongeren gingen met Tineke van Asseldonk en Gertie Mooren in gesprek over hoe zij omgingen met het verlies van iemand die hen lief was. Berny Zeekaf ving de emoties in prachtige, indrukwekkende en kwetsbare foto's en maakte er dit prachtige boek van. 
Een monumentje voor ieder die gemist wordt...
Samen dragen deze 50 jongeren uit dat verdriet er mag zijn en dat het gezien mag worden...
Meer werk van Berny is te zien op haar website: www.bernyzeekaf.com
Hier is ook het boek te koop.

‘Aandacht voor Jasper’

26 september 2016

Onze Jasper vertelt in bijgaand filmpje over zijn depressie en suïcidepoging. Hij vertelt ook dat praten met leeftijdgenoten hem hielp. Dit filmpje is in opdracht van het ministerie van VWS en i.s.m. Tweestrijd uit Hoorn gemaakt voor de landelijke campagne om depressie en suïcide onder jongeren te verminderen. Er lopen nog teveel jonge mensen rond die denken dat ze de enige zijn. Wij weten hoe fijn het is, om dit met elkaar te delen. Het gaat over!



'Aandacht voor Loes'

                                    5 augustus 2017

 

Hoe ga je ermee om wanneer eerst je vader en daarna ook je moeder overlijdt? Loes vertelt hierover in een interview voor 2wmn.nl 



Doe-maar-rouw dag

19 april 2015

Op zondag 19 april 2015 vond er bij de Lange in Horst een DOE MAAR ROUW DAG plaats, georganiseerd door het team van ‘Mijn masker af’. Voor, door en over jongeren die geconfronteerd zijn met rouw en hun vrienden. Door middel van creatieve workshops zijn de jongeren met elkaar in gesprek gegaan over rouw en zijn ervaringen uitgewisseld. Dit in samenwerking met De Lange in Horst, jongerenproject Tweestrijd en Gemeente Horst.